Egészségügyi ellátás

Orvosi ellátás keretén belül az intézmény gondoskodik,

 • Egészségmegőrzést szolgáló felvilágosításról
 • Rendszeres orvosi felügyeletről, ennek keretében az egészségi állapot folyamatos ellenőrzéséről, tanácsadásról, szűrésről, az orvos által elrendelt vizsgálat elvégzéséről és gyógykezelésről, ha az intézmény keretei között megoldható.
 • Szakorvosi, illetve sürgősségi ellátáshoz való hozzájutásról (szakrendelésre utalás, szükség esetén betegkíséret)
 • Kórházi kezeléshez való hozzájutásról (beutalás, beszállíttatás megszervezése, szükség esetén kísérő biztosítása).
 • A fogorvosi ellátás kivételével biztosítja a lakók egészségügyi alapellátását.

Az egészségügyi intézményekbe, vizsgálatokra történő betegszállítás

 • Az intézmény térítésmentesen biztosítja és szervezi meg a nem sürgősségi, ellátotti igényből adódó betegszállítást saját intézményi autóbusszal vagy tb alapon rendelt betegszállítóval. A szolgáltatás magába foglalja a célállomásra történő szállítást, a betegkísérést, a várakozást és a visszaszállítást is.
 • Nem orvosi ellátás miatt történő szállítás, tb alapon nem megoldható, az költségtérítés ellenében, magán betegszállítóval lehetséges. A szolgáltatási díjról a betegszállítást nyújtó cég tud részletes információval szolgálni.
 • A sürgősségi betegszállítás minden esetben az országos mentőszolgálattal történik, ahol a kísérő személyzet minden esetben biztosított a mentőorvos és a mentőápoló személyében.

Gyógyszerezés, gyógyszerellátás

 • Az orvos által felírt gyógyszerek közül az 1/2000. (l. 7.) SzCsM rendelet alapján összeállított alapgyógyszer listán szereplő gyógyszereket az intézmény térítésmentesen biztosítja.
 • A Szoc. tv 52. § (3)-(6) bekezdése rendelkezései alapján biztosítjuk a gyógyszereket és gyógyászati segédeszközöket. A bentlakásos intézmény, a (2) bekezdés szerinti gyógyszercsoportba, valamint a rendszeres és eseti egyéni gyógyszerszükséglet körébe tartozó gyógyszerek közül a társadalombiztosítás által támogatott, közgyógyellátásra jogosító igazolványra is felírható készítményt biztosítja térítésmentesen.
 • Az intézmény gondoskodik a teljeskörű gyógyszerrendelés, beszerzés és készletnyilvántartásról, az intézményi orvoshoz tartozó lakók esetében.

Egészségügyi működési engedély

Intézményünk egészségügyi működési engedéllyel rendelkezik, szakápolást is nyújtó idősek otthona. Szakápolás annak nyújtható, aki idősotthoni ellátásra gondozási szükséglettel rendelkezik, aki betegségéből adódóan szakápolást igényel, de akut fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásra és állandó orvosi felügyeletre nem szorul.

Egészségügyi működési engedély száma: BK-05/NEO/04986-2/2019

Szakápolás keretében ellátható feladatok pl.:

Szondatáplálás, infúzió adás, állandó katéter csere, műtéti sebellátás, krónikus sebek, felfekvések kezelése, oxigénterápia, tartós fájdalomcsillapítás, gyógytorna, fizikoterápia.